09-09-2024 BALK – Op nog bloeiende planten komen momenteel opvallend veel dagpauwogen voor, ook atalanta, groot koolwitje, landkaartje en bont zandoogje zijn er veel. Maar deze aantallen kunnen het vlinderjaar 2024 nog niet goed maken.
In normale jaren gaan de zomerdagpauwogen, nadat ze hun buik hebben vol gegeten, op zoek naar overwinteringsplekken. Maar in sommige jaren planten ze zich in juli/augustus weer voort en sterven dan. Ook dit jaar was dat het geval en in augustus waren op heel veel plaatsen rupsennesten van de dagpauwoog aanwezig. Op sommige locaties ging het om duizenden rupsen. Doordat het een vochtige zomer was, stonden de brandnetels, waar de rupsen van afhankelijk zijn, er uitstekend bij, zodat erg veel dagpauwogen uiteindelijk vlinder zijn geworden. Ook voor een aantal andere vlinders is het een prima nazomer. Groot koolwitje, bont zandoogje en atalanta bijvoorbeeld vliegen ook goed.
Voorlopige gegevens tot 9 september 2024. De blauwe lijn geeft het gemiddeld aantal vlinders per telling in 2024, de rode lijn is het gemiddelde vanaf 1990. Rode delen: minder vlinders dan ‘normaal’, groene delen: meer vlinders dan normaal (Bron: Voorlopige resultaten Meetnet Vlinders (NEM))
De voorlopige resultaten van het Meetnet Vlinders laten zien dat ondanks het kleine piekje in september, er toch heel veel minder vlinders hebben gevlogen dan het gemiddelde over de afgelopen dertig jaar.