26-08-2022 BALK – Minister Jetten voor Klimaat en Energie heeft aangegeven dat gemeenten die gas van het Russische staatsbedrijf Gazprom gebruiken per 1 oktober een andere gasleverancier moeten hebben. De minister heeft aangegeven te begrijpen dat de kosten de pan uit zullen rijzen. Maar dat zou beter zijn dan ‘gas afnemen van een oorlogszuchtige dictator’.
Ongeveer 120 gemeenten zijn nog op zoek om het stadshuis en andere gemeentelijke gebouwen te verwarmen. Echer zijn de prijzen door de enorm gestegen gasprijzen fors duurder geworden. Bovendien is er een grote kans aanwezi dat ze alsnog Russisch gas inkopen.
In Duitsland kijken ze met verbazing naar Nederland. De Duitsers namen begin april de controle over bij Gazprom Germania, het Europese hoofdkantoor waar ook het Nederlandse Gazprom Energy onder valt. Alle inkomsten uit contracten – dus ook die uit Nederland – vloeien sindsdien niet meer naar Rusland. Het voormalige moederbedrijf Gazprom is nog enig aandeelhouder, maar ontleent daar geen enkele zeggenschap of inkomsten meer aan. Dat maakt de Europese tak in de praktijk Duits, stelt de Duitse regering. De oud-Gazpromdochters gaan zelfs verder onder een nieuwe naam: SEFE (Securing Energy for Europe.)
Duitsland heeft inmiddels ruim 10 miljard euro gestoken in het overeind houden van de bedrijven, die belangrijk zijn voor de energiezekerheid. Daarom roept Duitsland Nederlandse afnemers op aan hun bestaande contracten vast te houden.
De bureaus die gemeenten begeleiden bij de inkoop, laten aan een tv programma weten dat de opdracht van het Rijk de gemeenten in totaal “tientallen miljoenen” gaat kosten. Sommige gemeenten vroegen het ministerie om compensatie, maar kregen nul op het rekest.
Maar minister Jetten houdt toch vast aan de opdracht. Hij ziet zich daartoe gedwongen door de Europese sancties die bepalen dat Nederlandse publieke diensten – waaronder gemeenten – geen contracten mogen hebben met Russische partijen.