04-09-2022 BALK – Op zaterdag 10 september tussen 13.00 en 17.00 uur staan de dorpen Joure, Balk en Lemmer in het teken van cultuur tijdens de 1e editie van het UITfestival van de Fryske Marren. Het is de aftrap van het culturele seizoen 2022/2023. Een veelzijdig festival door het centrum van de drie dorpen, met optredens, exposities, marktkramen en workshops. Met dit festival kunnen alle culturele verenigingen en cultuurmakers binnen de gemeente De Fryske Marren het culturele seizoen aftrappen en laten zien wat ze in huis hebben. Te denken valt aan koren, muziekkorpsen, kunstenaars, bands, comedians, straattheater, toneelverenigingen, podia, historische verenigingen etc.
Tijdens deze dag kan het publiek gratis ervaren wat er op het gebied van kunst en cultuur in de Fryske Marren te beleven is. Het is de perfecte plek voor het publiek om informatie te krijgen over het aanbod binnen de kunst- en culturele sector. Naast gevestigde culturele instellingen is er ook plek voor kleinere initiatieven en amateurverenigingen om zich te presenteren. Wie interesses heeft om mee te doen aan het UITfestival DFM kan zich nu aanmelden via uitfestivaldfm@toanhus.nl
Het UITfestival DFM is een samenwerking van; Bibliotheken Mar en Fean, CVK It Toanhûs, Mar en Klif, Stichting Oud Lemmer en Museum Joure.
Grote Muzikale Opening
Op alle locaties zullen we gezamenlijk openen. We verzamelen met zijn allen om 12.45 en dan spelen we om 13.00! In Balk verzamelen we op het Haskeplein.
De deelnemers
Streekharmonie Concordia Balk
Bakhústerheechsjongers : Een shanty- en folk koor dat op heel eigen wijze liedjes zingt, in verschillende talen, met een voorliefde voor de zee en de streek.
Blaasorkest Snippefangers Bakhuzen: Zij zorgen met hun muziek voor spetterende optredens door zowel Egerländer muziek als ook hits uit de hedendaagse popmuziek te spelen
Muziekvereniging Euphonia Bakhuzen: De marchingband staat onder leiding van tambour-maître Henk Homma.
Kunstkring Gaasterland: Enthousiaste kunstliefhebbers bezig met (beeldende) kunst onder de aandacht te brengen bij de inwoners en bezoekers van onze regio.
Sjoukje Altenburg: Kunstenares, geeft schilderworkshop tijdens het UITfestival.
IVN Súdwesthoeke: Een actieve afdeling in het Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân. De IJsselmeerkust, het kleigebied, het veengebied met de Friese meren en de stuwwallen vormen het decor. Een gebied wat van alles te bieden heeft en waar zij activiteiten plannen.
CVK It Toanhûs: Centrum voor de Kunsten in De Fryske Marren. Hier is een informatiekraam te over het complete aanbod van It Toanhûs op het gebied van dans, muziek, kunst en design en theater.
Bezoekerscentrum Mar en Klif – Nationaal Landschap Zuidwest Friesland: Hier begint je ontdekkingsreis over de fascinerende geschiedenis van het Nationaal Landschap Zuidwest Friesland en ontdek welke de mooie dieren er leven.
Histoarysk Wurkferbân Gaasterlân: Voor deze eerste markt heeft deze vereniging de beschikking over het oude raadhuis in Balk. Er zijn een aantal mensen, die zich al bezig houden met de geschiedenis van uiteenlopende onderwerpen, uitgenodigd om op die dag hun verzamelingen te laten zien.
Daarnaast wordt gedemonstreerd dat het tegenwoordig vrij eenvoudig is om via internet allerlei bestanden te raadplegen en zo bijvoorbeeld voorouders in beeld te brengen.
Bibliotheken Mar en Fean: In Balk is de Bibliotheek deze dag extra geopend en kun je dus zo binnenlopen voor informatie. Daarnaast is er een collega in de Verteljas die voorleest aan kinderen. Er is ook aandacht voor het makkelijker maken van teksten, met behulp van de Brievenwasserette. Het gebeurt regelmatig dat mensen thuis een brief in de bus krijgen die in zulke ingewikkelde taal geschreven is dat de boodschap er bijna niet uit te halen is. Dit soort moeilijke brieven kun je inleveren bij de Brievenwasserette, dan zorgen wij ervoor dat hij omgezet wordt in heldere taal.
Bernekoar Prelude: Prelude bestaat uit kinderen in de leeftijd van 5 tot 12 jaar uit Balk, Harich, Sondel en omgeving. Tijdens het UITfestival kunnen kinderen een zang workshop volgen samen met dit kinderkoor.
Wiebe Mulder: Bespeelt het Lohman orgel uit 1843.
Anke van Straalen: Anke is docent Dwarsfluit en geeft tijdens het festival een concert in het Breahús.
Muziek aan de Luts: De Stichting Muziek aan de Luts biedt een podium aan muziekgezelschappen, zowel regionaal als landelijk. Daarnaast werkt Muziek aan de Luts samen met andere organisaties om het culturele netwerk In Balk en wijde omgeving te vergroten en om ook unieke evenementen mogelijk te maken voor zowel uitzonderlijk talent als amateurs.