‘PFAS-sanering dreigt Nederland enorm veel geld te gaan kosten’

18-01-2025 BALK – Het opruimen van schadelijke PFAS-stoffen in bodem en water dreigt enorm veel geld te gaan kosten. Nederland telt mogelijk duizenden verontreinigde locaties, waarmee de kosten in de miljarden gaan lopen. Vaak komen deze kosten voor rekening van de overheid, bijvoorbeeld omdat het vervuilende bedrijf failliet is. Deskundigen vinden dat de overheid zich moet afvragen of saneren wel altijd redelijk en zinvol is.

PFAS zijn niet-afbreekbare chemicaliën die bij hoge blootstelling het immuunsysteem kunnen aantasten en de vruchtbaarheid verminderen. Als de vervuiling boven de norm ligt, moet er worden gesaneerd, zo staat in de wet vastgelegd. Bodemexperts vinden dat de saneringskosten niet altijd in verhouding staan tot de milieuwinst.

Bij de meeste projecten gaat het om het saneren van minder dan een kilogram PFAS-stoffen, die zich flink hebben verspreid. Dit maakt de zuivering relatief duur. Op veel plekken ligt de verontreiniging net boven de norm en reinigen is dan enorm duur. Arne Alphenaar, adviseur van Expertisecentrum PFAS, vindt dat er nu te snel wordt gekozen voor saneren.

De komende jaren zullen de kosten sterk gaan toenemen, waarschuwt Martijn van Houten, directeur van Bodembeheer Nederland. “Nederland kent zeker 1.000 brandweeroefenterreinen en die vaak zijn vervuild door PFAS-houdend blusschuim. Ook veel defensie- en industrieterreinen zullen moeten worden gesaneerd.”