Handelsoverschot van Nederlandse landbouwgoederen van 42,8 miljard euro in 2024

17-01-2025 BALK – De Nederlandse landbouwexport bereikte in 2024 naar schatting een waarde van 128,9 miljard euro, een stijging van 4,8% ten opzichte van het voorgaande jaar. Zowel bij de in- als uitvoer is het volume licht gegroeid en zijn de prijzen sterker toegenomen.

De stijging is vooral te danken aan de toename van de export binnen de Europese Unie, met Duitsland als belangrijkste afnemer. Een kwart van de Nederlandse landbouwexport was in 2024 bestemd voor de Duitse markt, gevolgd door België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Circa 65% van de export van landbouwgoederen bestaat uit producten van Nederlandse makelij. Dit aandeel onderstreept ook het belang van de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie binnen de landbouwexport. Het handelsoverschot van Nederlandse landbouwgoederen bedroeg 42,8 miljard euro.

De zuivel- en eierexport had in 2024 een waarde van 12,3 miljard euro. De sierteeltsector voerde voor 11,9 miljard euro producten uit. De vleesexport had een waarde van 10,7 miljard euro en in cacao en cacaobereidingen voerde Nederland voor 9,9 miljard euro. De uitvoer van aardappelen en groenten had vorig jaar een waarde van 8,9 miljard euro. Voor 2024 wordt de export van landbouwgerelateerde goederen, zoals kasmaterialen en machines, geraamd op 12,4 miljard euro, een stijging van ruim 4% ten opzichte van 2023. Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en de Verenigde Staten vormen de belangrijkste exportbestemmingen en zijn samen goed voor bijna 50% van het totaal.

De import van landbouwproducten steeg in 2024 met 3,2% tot 86,1 miljard euro. Cacao, natuurlijke oliën en vetten en fruit vormden de belangrijkste productgroepen. De import van cacao steeg ruim 60% in waarde ten opzichte van 2023. Dit komt voornamelijk door hogere prijzen als gevolg van schaarste door tegenvallende oogsten en gestegen kosten. Ook opvallend is de stijging van de import van graan, oliehoudende zaden en zonnebloemolie uit Oekraïne. De import van landbouw gerelateerde goederen daalt naar verwachting met bijna 4% tot 5,5 miljard euro.