09-06-2022 BALK – In Nederland is 75% van al het methaan dat uit de landbouw in de atmosfeer terechtkomt afkomstig van herkauwers. Een onderzoek waarover onlangs werd gepubliceerd wijst uit dat ongeveer 30% van de variatie in methaanemissies tussen individuele koeien voortkomt uit de genetische achtergrond van de koe, wat bevestigt dat het mogelijk is om te fokken op koeien die minder methaan uitstoten.
De onderzoekers hebben vastgesteld dat voor elke stier 25 methaanmetingen van 10 dochters moeten worden genomen om een goede indicatie te krijgen van het genetisch potentiaal voor methaanemissie aan de hand van de genetische verwantschap met zijn nakomelingen.
Terugdringen van de methaanemissie via de fokkerij is permanent en cumulatief; bij elke nieuwe generatie melkkoeien zal de methaanemissie lager zijn dan de generatie ervoor. Bovendien vereist de inzet van fokkerij geen veranderingen in het dagelijks management van veehouders.
In de rundveefokkerij is het belangrijk dat ook rekening wordt gehouden met het effect op andere kenmerken van de koe. Zo is het belangrijk om te weten of het selecteren op verminderde methaanemissie ook de gezondheid en de melkproductie van de koe beïnvloedt. De relaties tussen de kenmerken van de koe wordt nu onderzocht in het project ‘Climate smart cattle breeding’ van Wageningen University & Research en CRV en FrieslandCampina.