16-06-2022 BALK – Het is een zonnige zomerdag en de temperatuur stijgt naar 22 tot 26 graden. Alleen het noorden heeft in de ochtend met wat wolkenvelden te maken die geleidelijk wegtrekken. Later vandaag neemt vanuit het westen de sluierbewolking toe. Morgen draait de wind naar het zuiden en het wordt warmer. In het zuiden is het zelfs tropisch met waarden rond 30 graden. Op de stranden zorgt een zeewind voor verkoeling. Zaterdag wordt het nog een fractie warmer, maar de kans op stevige buien stijgt.
Vanochtend schijnt de zon vooral uitbundig in het zuiden, midden en oosten van het land. In het noordwesten en noorden komen aan de start van de dag nog wolkenvelden voor, maar deze zullen geleidelijk oplossen en wegtrekken richting Duitsland. Het is een rustige zomerochtend met weinig wind en temperaturen die al snel stijgen richting 19 tot 22 graden van noord naar zuid. Daarbij waait een overwegend zwakke wind uit noordoostelijke richting die het gevoelsmatig zeer aangenaam maakt.
Vanmiddag is zonovergoten zomerweer. Hier en daar ontstaan in het binnenland wat onschuldige stapelwolken en deze veroorzaken geen regen. In de loop van de middag trekken vanuit het westen wel wat meer dunne sluierwolken over. In eerste instantie schijnt de zon hier nog makkelijk doorheen, maar in de namiddag kan de zon soms wel een wat waterige aanblik krijgen. Het wordt 22 graden in het noorden tot een zomerse 25 graden in de drie zuidelijke provincies. Lokaal kan het hier opwarmen naar 26 graden. Op de Waddeneilanden is het door de zwakke tot matige noordoostelijke wind iets koeler met temperaturen rond 20 graden. Ook op de stranden aan de westkust zorgt een zeewind voor wat verkoeling.
Het zijn aangename temperaturen om een tijd buiten door te brengen en te genieten van het zonnige weer. In deze tijd van het jaar schijnt de zon wel op zijn felst en op grote schaal wordt zonkracht 7 bereikt. Zoek vooral aan het begin van de middag geregeld even de schaduw op of smeer je goed in met zonnebrandcrème, want binnen een kwartier kan je al verbranden!
Vanavond is het nog lange tijd aangenaam met temperaturen die geleidelijk zakken richting 16 tot 20 graden van noord naar zuid. De stapelwolken verdwijnen en ze zon krijgt, voordat ze ondergaat, wel steeds meer concurrentie van dikker wordende sluierbewolking. Het blijft wel droog. De wind blijft zwak en zoekt steeds meer de oosthoek op.
Vannacht trekken sluierwolken en steeds meer dikkere wolkenvelden over die het zicht op de maan meer belemmeren. Onder de bewolking in het westen en zuidwesten koelt het niet verder af dan 15 tot 17 graden. In het oosten kan het tijdens opklaringen aan het begin van de nacht nog afkoelen richting 10 graden. Het waait nauwelijks, maar de windrichting verandert wel gedurende de nacht van oost naar zuidoost.
Morgenochtend trekken wolkensluiers en soms wat hardnekkigere wolkenvelden voor de zon langs. De wind is verder gedraaid naar het zuiden en trekt iets aan. Door deze verandering van de windrichting komt warmere en vochtigere lucht uit het zuiden van Europa dichterbij. De bewolking maakt ook steeds meer plaats voor de zon. In de loop van de ochtend stijgt de temperatuur al in rap tempo richting een zomerse 25 graden. In het uiterste zuiden zijn aan het einde van de ochtend al waarden rond 27 graden mogelijk.
Morgenmiddag warmt het nog verder op. Tropisch warm wordt het in het zuiden van het land met temperaturen rond of zelfs iets boven 30 graden. In het midden wordt het 27 tot 29 graden en ook in het noorden komt de maximumtemperatuur ruim boven 25 graden uit. Op de standen zorgt een verfrissende zeewind voor een aangename verkoeling. De temperatuur komt op de Waddeneilanden en in verschillende kustplaatsen op 24 à 25 graden uit.
Morgenavond blijft de warmte nog een tijd aanwezig en vooral aan het begin van de avond komt het kwik nog ruim boven 20 graden uit. Pas na zonsondergang zet de temperatuur gestaag een daling in. Het is helder en de wind blijft afkomstig uit het zuiden, waardoor we tijdens de nacht in de warme lucht blijven. Uiteindelijk koelt het niet verder af dan 16 tot 19 graden.
Zaterdag komt de warmte steeds meer onder druk te staan. Koelere lucht vanuit het noorden begint zich steeds meer op te dringen en dit zorgt mogelijk voor grote temperatuurverschillen binnen het land, afhankelijk van waar deze grens precies komt te liggen. In het noorden en noordwesten wordt het maximaal 25 graden terwijl in het zuiden en zuidoosten nog tropische temperaturen worden bereikt. In het zuidoosten zijn zelfs nog uitschieters naar 33 tot 35 graden mogelijk en voelt het drukkend warm met veel zonneschijn. Vanuit het noordwesten neemt de bewolking geleidelijk wat toe en op het grensvlak tussen zeer warme en koelere lucht kunnen later op de dag enkele regen- of onweersbuien ontstaan. Ook in de warme lucht kan in de namiddag en avond en lokale onweersbui ontstaan.
Ook zondag speelt de strijd tussen warme en koelere lucht zich af boven ons land, maar de koelere lucht is dan zeer waarschijnlijk aan de winnende hand. In het noorden en westen is het afgekoeld naar waarden tussen 20 en 24 graden. In het zuiden en zuidoosten is het nog wel zomers met een ruime 25 graden. Het weerbeeld bevat naast zon meer bewolking en de kans op stevige buien neemt verder toe. Wanneer deze buien tot ontwikkeling zullen is momenteel nog erg onzeker.
Na het weekend, maandag, is het tijdelijk een stuk koeler. Het blijft een groot deel van de dag droog met flinke zonnige perioden. In het uiterste oosten en zuidoosten kan het nog net 25 graden worden, maar verder naar het westen is het flink afgekoeld. Door een noordwestelijke windrichting komt het kwik hier rond 20 graden uit op het warmste moment van de dagen.
De dagen daarna blijft de overgang tussen warme en koelere lucht erg dicht bij ons land in de buurt. Dit brengt veel onzekerheid met zich mee wat betreft temperatuur, bewolking en de kans op buien. Als de warme lucht ons land weer weet te bereiken, kan het dinsdag en woensdag weer opwarmen naar een zomerse 25 graden. Dieper landinwaarts komt dan zelfs de 30 graden weer in zicht. Daarbij is dan wel kans op enkele felle regen- en onweersbuien.