15-01-2025 BALK – De consumptie van groenten en fruit in Nederland daalde met 3% in 2024, verdeeld over 2% minder groenten en 4% minder fruit. Nederlanders aten minder buiten de deur en compenseerden dit niet door thuis meer groenten en fruit te eten. Zowel thuisgebruik als consumptie in horeca en catering lag lager dan in 2023. Dat meldt de branchevereniging.
De Nederlandse consumptie blijft ver achter bij de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van het Voedingscentrum van 250 gram groenten en 200 gram fruit. De gemiddelde Nederlander zit op slechts 60% van deze norm.
Groenten en fruit waren in 2024 gemiddeld slechts beperkt duurder dan een jaar eerder. Volgens cijfers van het CBS stegen de prijzen van verse groenten met 1,3% en van vers fruit met 2,7%. Beide lagen daarmee ruim onder de gemiddelde prijsinflatie van 3,3% voor goederen en diensten in Nederland.
Branchevereniging GroentenFruit Huis merkt daarbij op dat stijgende ketenkosten voor bijvoorbeeld energie en arbeid niet altijd worden doorberekend aan de consument, waardoor de prijzen laag blijven. Dit zorgt wel voor toenemende druk op de inkoopprijzen, ook omdat retail groenten en fruit graag inzet als instrument in prijsbeleid en promoties.
De totale omzet van de groente- en fruitsector in Nederland bedraagt ongeveer 20 miljard euro. De leden van GroentenFruit Huis vertegenwoordigen ongeveer 80% van deze omzet.