Drie voorbeeldgebieden in project Laag Nederland 2050

16-09-2024 BALK – In 2022 besloot het kabinet dat het water- en bodemsysteem een doorslaggevende rol moet krijgen bij de ruimtelijke inrichting van Nederland. In het project Laag Nederland 2050 nemen Wageningse onderzoekers drie gebieden onder de loep die zij zien als voorbeeld voor andere lage delen van Nederland: Friesland, Waterland-Oost en Schouwen-Duiveland. Daar verkennen ze mogelijke toekomstscenario’s voor de inrichting van het landschap waarbij water en bodem sturend zijn.

De drie voorbeeldgebieden hebben te maken met ingrijpende waterproblemen. Zowel Friesland als Waterland-Oost wordt geconfronteerd met veenoxidatie. Door de lagere waterstand komt het veen droog te liggen, waardoor het gaat wegrotten. Dit proces leidt tot bodemdaling en er komt ook veel CO2 bij vrij. Het voorbeeldgebied Schouwen-Duiveland is vooral kwetsbaar voor verzilting.

Voor het voorbeeldgebied Friesland hebben de onderzoekers verschillende landgebruikopties opgesteld. Ze brengen per landgebruiksvorm de mogelijke ecosysteemdiensten in beeld, als bouwsteen voor beloning. Zo kan het verminderen van uitstoot of het vastleggen van CO2 in veen een belangrijke inkomstenbron worden. Hierbij trekt Wageningen University & Research op met provincies, waterschappen, gemeentes en boeren.

In het project Laag Nederland 2050 kijken onderzoekers ook over de grenzen van Friesland, Waterland-Oost en Schouwen-Duiveland heen. Aan de hand van de voorbeeldgebieden zijn ze bezig om een algemener, overkoepelend artikel op te stellen. Daardoor wordt het project relevanter voor andere belanghebbenden in de lagere delen van Nederland.

Lees ook:
https://www.wur.nl/nl/nieuws-wur/show/water-en-bodem-sturend-land-inrichten.htm