Europese melkveestapel daalt met 11% tegen 2035

16-02-2025 BALK – De melkveestapel in de Europese Unie zal tegen 2035 met 11% zijn ingekrompen ten opzicht van het gemiddelde van de afgelopen 3 jaar. Dat stellen analisten van de Europese Unie in de EU Agricultural Outlook die recent is gepubliceerd. In sommige regio’s en landen, zoals Vlaanderen en Nederland, lijkt de trend al ingezet terwijl landen als Polen vooralsnog een groei van de veestapel kennen. Daarnaast voorspellen Europese specialisten een verdere productiegroei per koe, al vlakt deze wel af.

De melkproductie per koe zal nog verder stijgen door meer nadruk op dierenwelzijn, optimalisatie van rantsoenen en fokkerij. Deze productiegroei per koe zal wel halveren ten opzichte van de periode 2014-2024. In de voorbije jaren groeide de melkproductie per koe met gemiddeld 1,9% per jaar. Richting 2035 gaat naar een groei van 0,9% per jaar voorzien de analisten van de Europese Commissie.

De lichte productiegroei per koe in combinatie met een krimp van de veestapel zal naar verwachting leiden tot een dalende Europese melkplas met 0,2 procent per jaar. Doordat er minder melk beschikbaar is, zullen zuivelondernemingen zich vermoedelijk sterker focussen op producten met een hogere toegevoegde waarde, zoals kaas en weipoeders.

In volume zal de export van Europese zuivelproducten met 0,2% afnemen, voorspellen de experts in de EU Agricultural Outlook. Door de nadruk op producten met een hogere toegevoegde waarde zal de waarde echter blijven groeien en wel met 0,4% per jaar tot 2035. Europa blijft hierdoor samen met Nieuw-Zeeland de belangrijkste zuivelregio’s, goed voor 46% van de mondiale zuivelexport. Het Amerikaanse aandeel in de wereldhandel kan wel toenemen van 15% in de periode 2022-2024 tot 20% in 2035. In dat land worden minder maatregelen verwacht die de productie belemmeren.

Op mondiaal niveau verwachten de Europese experts dat de productiegroei op het huidige niveau van 1,8% per jaar blijft. Deze groei komt met name van minder productieve en niet-zelfvoorzienende zuivellanden als India, Pakistan en bepaalde Noord-Afrikaanse landen. De experts verwachten dat de mondiale vraag naar zuivel, zeker ook naar hoogwaardige producten, blijft groeien.