FrieslandCampina start pilot met regeneratieve landbouw

27-07-2024 BALK – FrieslandCampina wil via de pilot ‘Regeneratieve landbouw’ de ontwikkeling van deze vorm van landbouw te versnellen. Voor deze pilot is een diverse groep van 20 leden-melkveehouders van de coöperatie uit Nederland, België en Duitsland bijeengebracht in een studiegroep. Vanuit de praktijk werken zij de komende jaren samen aan de ontwikkeling van kennis, ervaring en inzicht over de effecten van regeneratieve landbouwpraktijken. Daarbij is ook aandacht voor de praktische en financiële uitvoerbaarheid ervan.

De aftrap van de studiegroep vond op 28 mei plaats bij melkveehouder Robert Nijkamp in Raalte. Het bedrijf van Nijkamp is één van de vier demobedrijven binnen de pilot. Deze bedrijven zijn al actief bezig met het integreren van maatregelen op het gebied van klimaat en natuur en behalen hiermee aantoonbaar goede resultaten. Ze vertegenwoordigen verschillende bedrijfsfilosofieën: biologisch, natuurinclusief, circulair en efficiëntie. Hiermee dienen ze als praktijkvoorbeeld en inspiratiebron binnen de studiegroep.

De melkveehouders in de studiegroep werken in drie fases toe naar een bedrijf gericht op regeneratieve landbouw. Met een nulmeting wordt bepaald in hoeverre het melkveebedrijf al binnen de ecologische draagkracht van de planeet  opereert. Vervolgens wordt een bedrijfsontwikkelplan opgesteld met daarin de toekomstplannen voor het bedrijf, de acties die zij gaan ondernemen en hoe deze gemonitord gaan worden.

Op basis van die inzichten starten de melkveehouders vervolgens met de eerste maatregelen op het bedrijf om ervaring op te doen in de praktijk en te zien wat het effect is. Vervolgens zullen ze de regeneratieve bedrijfsvoering die past bij hun bedrijf uitbreiden door middel van maatregelen die een investering vragen. Deze investeringen zijn voor de meeste bedrijven nodig om echt de stap te kunnen maken naar regeneratieve resultaten over alle aspecten van hun bedrijf.