Gewasbeschermingsmiddelen in Sminkefeart geen risico voor zwemmers

17-09-2024 BALK – Wetterskip Fryslân is verantwoordelijk voor de waterkwaliteit en voert sinds 2017 metingen uit in de Sminkefeart bij Oudemirdum. De gehaltes aan gewasbeschermingsmiddelen die in 2021 en 2022 zijn aangetroffen in het water van de Sminkefeart bij Oudemirdum waren niet gevaarlijk voor zwemmers. Dat is de conclusie van een risicobeoordeling die GGD Fryslân heeft uitgevoerd in opdracht van gemeente De Fryske Marren.

Aanleiding van het onderzoek waren de overschrijdingen voor 16 gewasbeschermingsmiddelen in 2021 en 5 middelen in 2022. Deze overschrijdingen werden gemeten door Wetterskip Fryslân bij een vast monitoringspunt in de Sminkefeart. GGD Fryslân heeft de gegevens van het waterschap gebruikt voor het beoordelen van het risico.

Resultaten beoordeling GGD Fryslân
GGD Fryslân heeft voor elke stof die de norm in 2021 en 2022 heeft overschreden berekend of deze in de hoogst gemeten concentratie schade kan veroorzaken bij regelmatig zwemmen in het water, de meest directe vorm van contact.

De conclusie is dat regelmatig zwemmen in de sloot bij het meetpunt voor deze specifieke stoffen geen invloed heeft op de gezondheid. Hierbij is rekening gehouden met het per ongeluk binnenkrijgen van water en directe effecten van de stoffen op de huid.

De Sminkefeart is geen officiële zwemlocatie. GGD Fryslân raadt aan om alleen bij officiële zwemlocaties te zwemmen, omdat hier de waterkwaliteit frequent wordt gemonitord. Kijk voor de officiële zwemlocaties en de meest recente adviezen op www.zwemwater.nl.

Acties Wetterskip Fryslân
Wetterskip Fryslân meet sinds 2017 de aanwezigheid van gewasbeschermingsmiddelen en biociden in het water van de Sminkefeart. In 2021 zijn hier in het oppervlaktewater voor 16 middelen normoverschrijdingen vastgesteld. In 2022 gold dit voor 5 overschrijdingen. Gedurende het jaar 2023 zijn er 14 monsters afgenomen. Hier zijn geen overschrijdingen gemeten. Er zijn verschillende factoren die de kans op uit- en afspoeling van middelen kunnen beïnvloeden. Het maakt verschil welke gewassen er worden geteeld. Ook de mate van neerslag en beregening kan een rol spelen.

Aanpak in 2024
Met steun van de provincie werkt de coördinator van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer bij LTO Noord met de telers in de omgeving aan een plan van aanpak. Langs de waterkant worden ruime bufferstroken aangehouden. Wetterskip Fryslân meldt normoverschrijdingen bij het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden en vergroot het aantal meetpunten in de Sminkefeart en de omgeving.

Inloopavond half oktober
Half oktober 2024 wordt er een inloopavond georganiseerd voor omwonenden en betrokkenen. GGD Fryslân en Wetterskip Fryslân zijn hierbij aanwezig om vragen over het onderzoek te beantwoorden. De uitnodiging hiervoor volgt.

Interesse in het rapport
U kunt het rapport in pdf formaat opvragen via het formulier op de pagina ‘Aanvraagformulier rapport risicobeoordeling gewasbescherming Oudemirdum.