14-08-2024 BALK – Er zijn steeds minder aanbieders in de jeugdzorg en veel bedrijven hebben de afgelopen jaren hun winsten zien verdampen. Door de verslechterende situatie ontstaan er steeds meer wachtlijsten en moeten kinderen en jongeren op zoek naar een andere aanbieder en de bodem lijkt voorlopig nog niet in zicht te komen.
Door de teruglopende winst is er ook geen ruimte meer om te investeren in nieuwe technieken, personeel en zorg. De wens om zorg klein en vertrouwd te houden lijkt daarmee onmogelijk geworden. Jeugdhulp wordt breed ingezet bij de opvang van bijvoorbeeld pleegzorg en autisme. Doordat gemeenten het beleid moesten uitvoeren was er een overschot aan aanbieders.
Tegenwoordig gaan de gemeenten minder contracten aan en ook voor minder lange tijd. Grotere zorgkantoren komen steeds vaker in de problemen door een tekort aan personeel. Gemeenten zijn genoodzaakt extra veel geld te investeren om zorgorganisaties te laten overleven. Voorlopig lijkt er in ieder geval geen financiële oplossing te komen voor de jeugdzorg. De komende drie jaar zal er een miljard euro worden bezuinigd, wat niet zonder gevolgen kan blijven voor de jeugdzorg.