LTO Nederland en Glaskracht Nederland houden vrees voor Natuurherstelwet

12-06-2023 BALK – Volgende week donderdag 15 juni stemt de milieucommissie van het Europees Parlement over het voorstel van de Europese Commissie voor een nieuwe Natuurherstelwet. In aanloop naar de  stemming heeft de Europese Commissie een aantal verduidelijkingen gegeven en enkele aanpassingen in de voorstellen gedaan. LTO Nederland en Glaskracht Nederland stellen dat het niet om fundamentele wijzigingen gaat. Ze stellen dat de sociaaleconomische gevolgen voor heel Europa groot zullen zijn.

LTO Nederland en Glaskracht Nederland vrezen dat de Europese de Commissie om lidstaten in de toekomst vergaande natuurhersteleisen op kan leggen.  Lidstaten moeten in snel tempo de natuurkwaliteit verbeteren. Zolang een verslechteringsverbod buiten Natura 2000-gebieden blijft gelden, willekeurige hersteldoelen blijven bestaan en vernatting van veengrond verplicht blijft, zal dit grote impact hebben op het grondgebruik in Europa en het economische perspectief van boeren en tuinders, stellen de twee organisaties.

De wet leidt tot beperkingen op grondbereik en tast zo direct de Europese voedselsoevereiniteit aan, schrijven LTO Nederland en Glaskracht Nederland. Ze stellen vast dat langjarige financiering voor boeren en tuinders ontbreekt om herstelmaatregelen door te kunnen voeren en productieverliezen te kunnen compenseren.

De Natuurherstelwet verplicht lidstaten om maatregelen door te voeren om de natuur, zowel binnen als buiten Natura 2000-gebieden, tegen 2050 sterk te verbeteren. In geen van die gebieden mag de natuurkwaliteit achteruitgaan. De Europese Commissie lijkt voor het verslechteringsverbod van een resultaatverplichting af te stappen. LTO Nederland en Glaskracht Nederland stellen echter dat er geen garantie bestaat dat de voorgestelde inspanningsverplichting ook bij de rechter stand houdt. Ze vrezen dat de vergunningsverlening in Nederland verder zal vastlopen.

Geef een reactie