16-12-2024 BALK – Een consortium van landbouworganisaties werkt de inzet uit voor het achtste Actieprogramma Nitraatrichtlijn. De partijen achten het belangrijk dat er gewerkt wordt met doelsturing als invulling van effectief beleid. Om invulling te geven aan doelsturing op het vlak van mineralen en bodem heeft LTO Nederland een eigen inzet uitgewerkt.
De inzet van LTO bestaat uit vijf hoofdblokken:
Twee systemen
Ondernemers moeten zelf kunnen kiezen tussen het deelnemen aan een generiek beleid op basis van een forfaitair systeem of een verfijnd systeem via doelsturing. Dit verfijnde systeem moet uiteindelijk uitmonden in volledige doelsturing. De eerste stappen hiertoe moeten al in het achtste Actieprogramma Nitraatrichtlijn worden gezet. De aanpak bevat onderdelen waarbij de mate van sturing op doelen geleidelijk uitgebreid kan worden.
Meten en monitoren
Er wordt gestart met het meten van stikstofresiduen in alle gebieden en bij alle teelten. Dit biedt ondernemers inzicht in hun prestaties en legt de basis voor verdere verbeteringen.
Cafetariamodel
Er wordt een cafetariamodel geïntroduceerd. Dit model bevat een beperkt pakket aan bewezen effectieve maatregelen, waar ondernemers uit kunnen kiezen als alternatief voor de in het huidige Actieprogramma opgenomen maatregelen.
Maatwerkaanpak uitvoeren en verbreden
In de maatwerkaanpak moet een volgende stap gezet worden richting doelsturing. Hierbij wordt gestuurd op een bedrijfsspecifieke norm, gebaseerd op een gewenst berekend stikstofbodemoverschot en metingen van het nitraatresidu. Deze aanpak dient in praktijk getoetst en uitgevoerd te worden. Op deze manier kunnen ondernemers een ontheffing krijgen voor maatregelen uit het zevende Actieprogramma. Via praktijkonderzoek in één of meer afgebakende gebieden moet de maatwerkaanpak verder worden uitgebouwd.
Aanpak in ketens
In de plannen van aanpak in diverse sectoren en ketens wordt ingezet op het bieden van kennis en inzicht, het systematisch meten en monitoren en op het effectief sturen op emissies.