18-09-2024 BALK – De begroting van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) focust meer dan in voorgaande jaren op voedselzekerheid, de innovatiekracht van de landbouwsector en de toekomst van en waardering voor boeren, vissers en tuinders. De totale begroting bedraagt komend jaar bijna 4,7 miljard euro.
In het hoofdlijnenakkoord is extra geld gereserveerd voor de agrarische sector, daarvan gaat komend jaar een bedrag van 40 miljoen als startpakket naar de begroting van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Er is 15 miljoen euro extra beschikbaar voor maatregelen om de mestmarkt te verlichten, 8 miljoen euro voor doelsturing, 8 miljoen voor natuurmonitoring, 4,5 miljoen voor de visserijsector, 3,5 miljoen voor innovaties en 1 miljoen voor dierwaardigheid.
Het kabinet wil sturen op doelen, zodat boeren zelf kunnen bepalen wat er nodig is voor de doorontwikkeling van hun bedrijf. Het kabinet reserveert komend jaar 8 miljoen euro voor het ontwikkelen van een systematiek via kritische prestatie-indicatoren. Bedrijven kunnen daarmee laten zien waar ze zich bevinden op weg naar de gestelde doelen. Het budget biedt ook ruimte om te experimenteren met innovaties in de praktijk.
Er komen 3 tot 6 locaties om te experimenteren, zoals met watermeetsystemen voor de akkerbouw, precisielandbouw met onkruidrobots, en het bepalen van de effecten van weidegang voor melkvee. De opgedane kennis wordt gedeeld via een nationaal platform. Ook onderzoekt het Rijk met het programma ‘Robots naar de boerenpraktijk’ hoe bedrijven kunnen besparen op arbeidskrachten door gebruik van machines.
Voor het plan van minister Wiersma om de druk op de mestmarkt te verlichten, is 15 miljoen euro gereserveerd. Dit geld gaat onder meer naar stimulering van de exportmarkt voor mest met een gezant om de vraag aan te trekken, een aanjager voor het oplossen van knelpunten voor vergunningsverleningstraject voor mestverwerking en het optuigen van een nieuwe subsidieregeling waarmee boeren mest geschikt kunnen maken voor de export.
De laatste jaren is de vraag toegenomen naar betere, meer uniforme en gebiedsgerichte data over de stand van de natuur in Nederland, met meer inzicht in de effectiviteit van maatregelen. Hiervoor komt 7,5 miljoen euro extra beschikbaar. Ook komt er 0,5 miljoen extra beschikbaar om de Nationale Databank Flora en Fauna zo snel mogelijk kosteloos open te stellen voor publieke doeleinden.
Volgens de Europese Natuurherstelverordening moet Nederland binnen twee jaar een eerste versie van het nationaal natuurherstelplan indienen bij de Europese Commissie. Hiervoor is in totaal 43,8 miljoen euro gereserveerd. Van dat bedrag komt 17,5 miljoen euro op de begroting van 2025 te staan.
Het kabinet wil stappen zetten naar een dierwaardigere veehouderij. Hiervoor moeten veehouders niet alleen een goed werkend houderijsysteem hebben, zij moeten hun producten ook voor een goede prijs kunnen verkopen. Het ministerie wil daarom ketendeals stimuleren, waarin veehouders en afnemers samenwerken en afspraken maken over de verkoop van producten met aandacht voor dierwaardigheid. Het doel is om de markt voor deze dierwaardig geproduceerde producten te versterken. Het kabinet trekt hiervoor 1 miljoen euro uit.
Het ministerie blijft in 2025 gebiedsspecifiek doorwerken, om afhankelijk van het gebied de juiste maatregelen te kunnen nemen. Het ministerie doet dit samen met de provincies. Er wordt 45,5 miljoen extra beschikbaar gesteld voor provincies om koplopersprojecten uit te voeren in het landelijk gebied. Ook is er de komende jaren 172 miljoen beschikbaar voor de nationale grondbank, wat zorgt voor meer grondmobiliteit. Het geld gaat naar de aankoop van gronden die later gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld kavelruil en verplaatsing.