27-11-2024 BALK – De tarieven voor het Diergezondheidsfonds voor 2025 zijn kortgeleden gepubliceerd. De bijdrage van de pluimveesector aan het fonds in 2025 bedraagt ruim 22 miljoen euro. Daarvan is 7,4 miljoen gereserveerd als crisisreserve, bedoeld voor eventuele ruimingskosten bij uitbraken van bijvoorbeeld vogelgriep. Er was ook sprake van een saldotekort en dat wordt verdisconteerd in de tarieven 2025.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft onlangs naar alle pluimveehouders een brief over de tarieven van het Diergezondheidsfonds gestuurd. Het fonds wordt door de overheid beheerd, maar is gebaseerd op een convenant tussen het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur en de veehouderijsectoren. Dit convenant is in 2024 vernieuwd.
Via het Diergezondheidsfonds worden kosten van de monitoring van besmettelijke dierziekten en de bestrijding hiervan gefinancierd. De kosten worden gedragen door de veehouders, het ministerie en de Europese Unie. Er is ook een afspraak dat iedere sector een crisisreserve aanhoudt.
In 2024 was de bijdrage van de pluimveesector maar 2,6 miljoen euro. Er waren geen bestrijdingskosten begroot, de crisisreserve werd nog niet opgebouwd en er was een fors overschot uit eerdere jaren. In 2023 was de bijdrage van de pluimveesector 23 miljoen euro. Hiervan werd toen ongeveer 15 miljoen besteed aan bestrijdingskosten. Door een meevaller uit eerdere jaren bedroeg de bijdrage van de pluimveesector toen uiteindelijk 19,7 miljoen euro.
De tarieven voor 2025 per aangevoerd dier staan in een tabel op de website van sectororganisatie AVINED. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland stuurt de facturen op basis van het aantal dieren dat een bedrijf aanvoert.