Schilderij ‘Guess Who I saw Today’ weer op zijn plek

01-06-2022 BALK – Het schilderij ‘Guess Who I Saw Today’ van kunstenaar Harry Knopperts is na vele omzwervingen gerestaureerd en is op 31 mei aangeboden aan gemeente van De Fryske Marren. De restauratie was nodig omdat het schilderij uitgebreid beschreven wordt in het boek dat kunsthistoricus Robbert Nachbahr schrijft over de 50 jarige loopbaan van de beeldend kunstenaar. Het schilderij is een belangrijk vroeg werk in zijn oeuvre.

Omzwervingen
Het schilderij is gemaakt in 1977 en aangekocht in 1982 door de Rijksdienst via de BKR-regeling. Deze regeling werd in het leven geroepen door de Nederlandse overheid en voorzag kunstenaars van een inkomen in ruil voor hun diensten of kunstwerken. Het schilderij is in 1992 overgedragen aan de gemeente Gaasterlân-Sleat. Daar heeft het schilderij een tijdje gehangen maar na de fusie in 2014 is het schilderij in de opslag gegaan.

Zoektocht
Het was even zoeken toen gemeente De Fryske Marren het verzoek binnenkreeg. Door de fusie in 2014 zijn diverse werken genummerd en opgeslagen. Dankzij het verzoek van Nachbahr hebben we het kunstwerk weer in het vizier. Helaas is het werk door de omzwervingen beschadigd geraakt en moest het gerestaureerd worden. Kunsthistoricus Nachbahr: ”Ik schrijf een boek over het werk van beeldend kunstenaar Harry Knopperts waarin ook een oeuvrecatalogus wordt opgenomen. Het schilderij is het sleutelstuk in het vroege oeuvre van Knopperts. Voor mijn boek is het natuurlijk wel belangrijk dat het werk intact is. Ik ben dan ook blij dat Knopperts het in opdracht van de gemeente wilde restaureren.” Het boek wordt dit najaar gepresenteerd.

De kunstenaar
Harry Knopperts werkt inmiddels 50 jaar als professioneel beeldend kunstenaar. De laatste jaren krijgt hij in kunsthistorische kringen steeds meer waardering (oud-hoofddirecteur van het Rijksmuseum Prof. dr. Henk van Os noemde zijn werk in 2013 ‘verbluffend’). De Musea Deventer bezitten met ca. 30 stuks de grootste museale collectie van zijn werk, maar werk van Knopperts is ook opgenomen in de collecties van het Amsterdam Museum en het Coda in Apeldoorn en in talloze particuliere collecties in Nederland en het buitenland.

Geef een reactie