Wetterskip verhoogt uit voorzorg het waterpeil

07-06-2023 BALK – Op dit moment zijn in het werkgebied (Fryslân en een deel van het Groninger Westerkwartier) geen problemen met de aanvoer van zoet water en het op peil houden van onze wateren. Wel zijn de grondwaterstanden vanaf half mei snel aan het dalen. Met het oog op de afgelopen weken zonder neerslag en de weersvoorspelling verhoogt het Wetterskip uit voorzorg de waterpeilen.

Ze laten bij Lemmer en Stavoren elke dag water uit het IJsselmeer binnen. Het grootste deel hiervan gebruiken we voor het op peil houden van onze wateren, er verdampt namelijk veel water met dit weer. Het IJsselmeerwater gebruiken ze ook voor het doorspoelen van het watersysteem, om verzilting in het noorden van Fryslân tegen te gaan en de waterkwaliteit op peil te houden. Dagelijks voeren ze water door naar de provincie Groningen om daar het water op peil te houden.

Waterpeilen hoger
Het Wetterskip heeft het gemiddelde waterpeil in de Friese boezem (stelsel van meren, kanalen en vaarten) 2 centimeter hoger dan normaal gezet, naar 50 centimeter beneden NAP. De komende dagen gaan ze het boezempeil verder verhogen, gemiddeld tussen 50 tot 48 centimeter beneden NAP. Zo kunnen ze voldoende water inlaten in de polders, daar waar het nodig is.

In de polders en in de hogere gebieden die vrij afstromen op de Friese boezem gaan ze, daar waar mogelijk, de waterstanden hoger instellen dan het peilbesluit aangeeft. Het Wetterskip maakt gebruik van de zogenaamde ‘beheermaatregel (dreigend) watertekort’. Deze maatregel geeft hen de mogelijkheid om de waterpeilen op te zetten tot 40 centimeter onder het laagst gelegen perceel in een peilgebied.

Neerslagtekort
Het neerslagtekort (de som van neerslag en verdamping) over de gehele provincie Fryslân is op dit moment gemiddeld 72 millimeter. Dat is zo’n 15 millimeter meer dan het langjarig gemiddelde en ongeveer vergelijkbaar met het neerslagtekort in het droge jaar 2018 rond deze tijd.

grafiek neerslagtekort Fryslân 7 juni 2023

Begroeiing sloten
Door het warme, zonnige weer neemt de begroeiing in de sloten toe. Het Wetterskip vraagt grondeigenaren in de gebieden waar water aangevoerd wordt, om de sloot vrij te houden van planten. Dit verbetert de wateraanvoer. In de gebieden zonder wateraanvoer hebben we geen mogelijkheden om het peil te sturen en vallen sloten soms droog.

Grondwaterstand
Afgelopen weken zijn de grondwaterstanden snel gedaald door de uitblijvende neerslag en de toegenomen verdamping. Om de daling te vertragen en zoveel mogelijk water vast te houden, gaan ze over op eerder genoemde beheermaatregel. Door hogere peilen in het oppervlaktewater, wordt er minder grondwater naar de sloten en vaarten ‘getrokken’. We kunnen daarmee alleen de daling van de grondwaterstanden wat vertragen. Het aanvullen van het grondwater kan alleen door neerslag.

Stem wateronttrekking met ons af
Het Wetterskip vraagt grondgebruikers om gebruik van slootwater voor beregening of plasdras zetten van weilanden af te stemmen met de rayonbeheerders. Deze zijn bereikbaar via het algemene nummer: 058 – 292 22 22. Aanvoer van water en onttrekking moeten in evenwicht blijven en mag niet leiden tot zichtbare peilverlaging.

Beregen vóór 10.00 uur en na 16.00 uur
Beregen tuinen, sportvelden etcetera op zonnige dagen niet op het heetste moment van de dag (tussen 10.00 en 16.00 uur). Dan gaat er veel water verloren door verdamping.

Op de pagina over droogte vind je meer informatie.

Geef een reactie