Zonneparken liggen voor 60% op voormalige landbouwgrond

21-08-2024 BALK – Het oppervlak met zonneparken is in verschillende provincies ruim verdubbeld binnen 1 jaar tijd. Landelijk is er tussen 2021 en 2022 een toename gerealiseerd van 95% naar circa 3900 hectare. Vooral in Drenthe en Gelderland is de toename groot. Het grootste areaal zonneparken bevindt zich in de provincies Groningen, Drenthe en Gelderland. De zonneparken zijn voor 60% van het oppervlak gelegen op voormalige landbouwgrond, en verder op overig groen of terrein nabij infrastructuur of bedrijfsterreinen aan de stadsrand.

Het grondgebruik rondom de zonneparken bestaat voor bijna de helft uit landbouwgrond, waarbij grasland vaker voorkomt dan bouwland. Ongeveer een kwart van de zone rondom de zonneparken bestaat uit natuur, en 16% uit bebouwing en infrastructuur. Uit het Kadasteronderzoek blijkt dat het daarbij meestal niet om woningen gaat, maar bedrijfs- en industrieterreinen. 

Bijna geen enkel zonnepark is echter omzoomd door een opgaande groenstructuur, die het park grotendeels aan het oog onttrekt, zo blijkt uit een handmatige luchtfoto-interpretatie van 20 zonneparken. De luchtfoto-interpretatie laat ook zien dat de zonnepanelen 50% tot 98% van de grond bedekken.

De meeste parken hebben naar schatting een bedekking van ruim 75%. Gezien de dichte bezetting met panelen en het ontbreken van omzomende groenstructuren, kan meestal niet gesproken worden van een natuurinclusieve ontwikkeling, landbouwkundig medegebruik of een versterking van het landschap.